deusch-> mindenről szól,ami német
Ne lopj!
 
Menü
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
_-_WebSzótárak_-_
 
Vajon hányan lesztek még...?
Indulás: 2007-03-14
 
_-_Webajánló_-_
 
_-_Németújság ajánló_-_
 
_-_ Német nyelvtan a neten_-_
 
látotagó olvassa a lapot.
_-_Német plázák_-_
 
/ Az étkezésről /

Guten Appetit zum Mittagessen!

Ebéd után édes a pihenés. No, hát Németország nem a siestáról híres, viszont szánnak időt a nap második étkezésére, az ebédre. Nem csak egy hamburger, vagy egy saláta az, ami a tálcára kerül.

Érdekes, hogy maga az ebéd szó a Mittagessen (déli étel), míg az ebédelni az a zu Mittag essen, vagyis délben enni. De ugyanígy levezethető a reggelizés és a vacsorázás is. (Frühstück = reggeli, frühstücken = reggelizni, zum Früstück essen = konkrét kaját enni reggelire; Abendessen, Abendbrot = vacsora, zu Abend essen = vacsorázik.)

Német levesInnen is látszik, hogy az ebéd és a vacsora mennyire fontos a német gasztronómiában. Minimum két fogás várja az éhségüket csillapítani vágyókat, általában van leves vagy saláta, ez olyan előétel-féle, és utána jöhet a főfogás, ami hús, vagy tészta.
Mi is ismerünk jó pár német levest, például a franfurtit a virslikkel, vagy egyéb zöldséges leveseket. Most egy hozzánk is közelálló receptet osztanék meg veletek, és ez pedig a bajor húsleves.

Hozzávalók:
60 dkg marhafartő vagy hátszín,
25 dkg marhacsont,
2 sárgarépa,
2 petrezselyemgyökér,
1 kis hagyma,
kis darab marhamáj és -lép,
2 l víz (egy személyre 1/4 l levest számítva),
1 evőkanál só
A májgombóchoz:
15 dkg marhamáj,
1 kis hagyma,
4 dkg zsír,
1 tojás,
2 zsemle,
kevés tej,
petrezselyem,
só,
bors,
majoránna,
1 gerezd fokhagyma,
7 dkg zsemlemorzsa

A húst hideg vízzel leöblítjük – de nem mossuk le –, rostjait húskalapáccsal óvatosan lazítjuk, így hamarabb megpuhul, a csonttal, a májjal, a léppel, a hagymával, amin rajtahagyjuk az alsó, barna héját, hideg vízben, lassú tűzön, félig lefedett fazékban feltesszük főni. Másfél óra múlva hozzáadjuk a megtisztított, szeletekre vágott zöldségeket. Ha elég nagy a fazék, a habja nem fut ki, főzés közben csaknem teljesen feloldódik. Ami a végén a tetején marad, azt lefölözzük. Körülbelül három órát főzzük. Közben elkészítjük a májgombócot.

A májat az erektől megtisztítjuk, apróra vágjuk, vagy ledaráljuk. A megtisztított, finomra vágott hagymát forró zsírban megpirítjuk, hozzákeverjük a finomra vágott petrezselymet. Levesszük a tűzről, amikor kihűlt, hozzáadjuk a májhoz. Sózzuk, borssal, majoránnával fűszerezzük, hozzátesszük a tejbe áztatott, jól kicsavart zsemléket, a tojást, a megtisztított, apróra vágott fokhagymát, végül a zsemlemorzsát. Egy darabig pihentetjük, vízbe mártott kézzel kis gombócokat formálunk belőle, s nagyságuktól függően tíz-tizenöt perc alatt megfőzzük a húslevesben, amivel együtt forrón tálaljuk.

================================================

Nyári grillpartikra -csak hogy jobban csússzon a sör meccsnézés közben

Grill partihozMit ér egy nyári este szúnyogdünnyögés, tücsökciripelés, lágy szürkületi fuvallat és kerti partik nélkül? Főleg így vébé idején. Hogy ne keljen egész este a konyhában robotolnotok, íme néhány hasznos ötlet a grillezéshez!

A pácot már korábban is elkészíthetjük, és akkor nem fogunk lemaradni az első gólról sem. Szóval már este áztassuk be a húst, de sosem sós pácban, mert attól csak kiszáradnak, és minden munkánk kárba vész.
Ha elérkezett a nagy nap, akkor sütés előtt úgy egy órával vegyük ki a húst, kolbászt a hűtőből, mert úgy sokkal jobban kijön az ízük. A parázs akkor jó, ha fehér színnel ízzik, és sose pakoljuk a húsokat lángra, mert akkor csak odaégetjük őket.
A grillrácsot kenjük be olajjal, hogy ne ragadjon oda az étel, ill. ha finom ízeket, zamatokat szeretnénk elérni, akkor dobhatunk a tűzbe babérlevelet, kakukkfüvet, és más fűszereket is, amitől pikáns aromájuk lesz.

Íme egy pácrecept, ha semmi ötlet nem jut hirtelen az eszünkbe:

Fokhagymás pác
2 evőkanál mustár
4 gerezd reszelt fokhagyma
1 evőkanál erőspaprikakrém
1 dl olaj
A hozzávalókat összekeverjük, állni hagyjuk, majd a húsokat belerakjuk, és betesszük őket együtt a hűtőbe.

Forrás: mindmegette.hu

=================================================

Folyékony kenyér, folyékony arany - nyári hűsítő
A SÖR

Sör - a folyékony aranySokak éltető nedűje a sör, főleg forró nyári napokon. Tény és való, kiváló szomjoltó, és bárhol fogyasztható, és szinte a világon mindenütt megtalálható. A Távol-Keleten lehet, hogy csak importcikk, de azért biztos, hogy ott is szeretik. Sőt, egy japán barátnőm él-hal a sörért, és a Wurst-ért, vagyis a német virsliért. A sör tipikusan német és cseh találmány, és igen nagy kultúrája van a germán és cseh kultúrában. Most nézzük, miből lesz a cserebogár, vagyis a folyékony kenyér!
Pontos bizonyítékok és leletek nincsenek arról, hogy mikor készült az első korsó sör, de annyi bizonyos, hogy már az ókori egyiptomiak is szívesen fogyasztották, napra tették érlelődni, és utána elmerültek a habos élvezetben. Már Hamurapi is törvénybe foglalta a sörkészítés szabályait, megjegyezném, szerintem ez nagyon bölcs döntés volt részéről. Az utókor számára.
A rómaiak és a görögök egy kissé lenézték a sört, mint szomjoltót, ugyanis ők a bort részesítették nagyobb becsben, és sokkal nemesebb italnak tartották, mint barna konkurensét, de azért nem tették tiltólistára. A germánok isteni italnak tartották a folyékony kenyeret, s vallásuk szerint az a Walhallában patakokban folyik.Sörcsap A germánok voltak az elsők, akik főzték a sört, ám az ízesítésére még ők sem a komlót használták, hanem más fűszereket: fűszersáfrányt, borókát, köményt, ánizst vagy gyömbért.
Érdekes például, hogy a keresztény egyháznál ugye misebor van. A középkorban pedig a szerzetesek sörben utaztak, ilyen híres sörkolostor volt a freisingi Weihenstephan kolostor, itt már a IX. századtól főzték a sört, vagy a St. Gallen-i apátság. Ez utóbbiban több mint száz barát csak a sörfőzéssel foglalatoskodott.
A városok kialakulásával pedig átvették a polgárok és a céhek a sörfőzést, majd később pedig manufakturálisan gyártották a nedűt.

Sörrecept mindenkinek

A sört nyáron érdemes leginkább fogyasztani, jól behűtve, jeges érzés kívül-belül. Elűzi a forróságot, üdíti a testet-lelket.
Ősszel a bulizás ideje van, Oktoberfest Münchenben, ahol rengeteg sörbaráttal ünnepelhetjük együtt, hogy milyen jó, hogy valaki volt szíves feltalálni a folyékony kenyeret.
Télen inkább mást fogyasszunk, forralt bort, vagy valami lélekmelegítőbbet!

=================================================

Sonka és tojás helyett

Húsvét után lehet, hogy már nem kívánjuk annyira a húsos, nehéz ételeket. Nem is csoda, hiszen, ha előtte böjtöltünk, akkor ez mindenképpen megterheli a szervezetünket. Amit most szeretnék ajánlani, az egy finom, könnyű étel reggelire, vacsorára, de akár ebédre is. Németországban a különböző zöldséges krémeknek igen nagy hagyománya van, részint a reformkonyha, részint az egyszerűsége miatt. A következő túrókrémet kenyérre kenhetjük, esetleg kenyérrel mártogathatjuk mint a fondut, vagy salátásan elfogyaszthatjuk.
Jó étvágyat!

Túrókrém

4 adaghoz hozzávalók:

3 fej hagyma,2 fokhagymagerezd
1 piros húsú paprika
egy-egy csomó snidling, petrezselyem és bazsalikom
1 kg sovány túró
2 ek. Citromlé
15 tejföl
só, fehér bors
fél teáskanál közepesen erős pirospaprika

Elkészítés:

Az hagymát és a fokhagymát meghámozzuk és kockákra aprítjuk. A paprikát félbevágjuk, kimagozzuk, és szintén felaprítjuk. A snidlinget, petrezselymet és a bazsalikomot megmossuk, megszárítjuk, és finomra összevágjuk.
A soványtúrót a citromlével és a tejföllel simára keverjük. Összetörjük a fokhagymát és hozzáadjuk a hagymával, a paprikaszeletekkel és a összeaprított zöld fűszerekkel együtt, és mindezt jól összekeverjük.
Erőteljesen, és ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és pirospaprikával ízesítjük.

=================================================

A böjt

Húsvét előtt egy héttel lehet, hogy már késő írni a böjtről. Ez a jelenség a vallásos kultúrák, így a kereszténység egyik része, mármint az ételtől való tartózkodás, lemondás. A keresztény világban a farsang és a húsvét közötti időszakot nevezzük böjtnek. Ez a szokás mára talán már kissé kikopott a köztudatból, annyiban, hogy nem tartják be oly ereősen és szigorúan az emberek, mint mondjuk pár száz évvel ezelőtt. Helyette inkább méregtelenítünk. Azt hisszük, hogy ez teljesen más, mint a böjt, pedig nem az, csak más köntösbe bújtatták.
Böjt Húsvét előttÍgy húsvét előtt még van lehetőség pár napos, könnyedebb méregtelenítő kúrát végigcsinálni, persze nem árt azért utánanézni, hogy is kell ezt csinálni.
Szervezetünket leginkább gyógyteákkal, zöldséggel és gyümölccsel salaktalaníthatjuk, ugyanis a rostok elősegítik a bélműködést, megtisztítják az emésztőrendszert, a vért, a bőrt, a többi belső szerveket:a májat, a veséket.
Méregtelenítés során legfontosabb a belek tisztítása, melyhez egy osztrák orvos, Franz Xaver Mayr dolgozott ki egy kúrát, mely nemcsak salaktalanításra szolgál, hanem a betegségek megelőzésében ill. gyógyításában, a tünetek mérséklésében is nagy szerepet játszik. Ez a diéta szárított zsemle és tej fogyasztásából áll, természetesen megszabott mennyiséggel. Fontos, hogy az ilyen jellegű diétákat csak kórházban érdemes végezni, mert több kárt okozhatunk a szervezetünknek, mint hasznot.
Másik híres méregtelenítő tanácsadó Sebastian Kneipp, aki vízkúrát javasolt betegeinek. Ötleteit máig felhasználják a különbőző vízkúrák alapjaihoz.
Itt a tavasz!A méregtelenítés folyamata nemcsak testünkre fejt ki jótékony hatást, hanem a lelkünket is felfrissíti. Szakemberek véleménye szerint, legjobb ilyenkor szabadságolni magunkat, és csak önmagunkkal foglalkozni. Sétáljunk nagyokat, legyünk jó levegőn, vagyis a futópadot felejtsük el gyaloglás gyanánt, ugyanis nem sport a lényeg, hanem a relaxálás, a pihenés. A gyógyteák szintén megtisztítják szervezetünket, és ízük, illatuk pedig a lelkünkre is gyógyír.
Ezek a folyamatok a reformkonyha, a reformétkezés részét képezik, és ki-ki a saját meggyőződéséből tartja a böjtöt, vagy akár a méregtelenítést, ki a vallási szokások miatt, ki pedig egészsége megőrzése érdekében.
Kellemes pihenést és jó méregtelenítést!

=================================================

Käsekuchen - avagy a magyar túrótorta és a sajtsüti kapcsolata

Berlinben a Magyar Házban (Haus Ungarn) ettem Käsekuchen-t először. Ez a süti a mi túrótortánkhoz hasonló, és a barátaim szerint is csak a nevükben tértek el egymástól. No meg a magyar konyhaművészeti habitus és szokások egy kicsit más ízt varázsolnak a túrótortába, mint mondjuk Berlinben, de azt hiszem, ennyit megbocsáthatunk, mert a kinti süti is ehető.
Viszont találtam egy Käsekuchen receptet egy német szakácskönyvben, amely már sehogy sem illett a névhez, és az általunk ismert desszerthez. Ez ugyanis sós, és tényleg sajt van benne, mint ahogy a német név sejteti.

Német sajttortaHát íme a német sajt torta, sajt sütemény, vagy ki minek szeretné nevezni, vagyis az eredeti német Käsekuchen receptje! Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók négy személyre:

A tésztához:
225 gramm búzaliszt
fél csapott teáskanál sütőpor

egy citrom reszelt héja
10 dkg vaj vagy margarin
egy tojás

A töltelékhez:

2 tojássárgája
125 ml tej

40 g búzaliszt
75 g reszelt Tilsiter sajt (világossárga sajt apró lyukakkal és erőteljes ízzel)
150 g reszelt ementáli sajt
2 tojásfehérje

Elkészítése:
Dolgozzuk össze a lisztet, sütőport, sót citromhéjat, vajat és a tojást egy tálban és mindezt kézi robotgép tésztagyúrójával gyúrjuk sima tésztává. Majd hagyjuk a tésztát 30 percig állni. Utána a belisztezett munkalapon kb. 1 cm vastagságúra nyújtuk a tésztát, és egy kizsírozott kerek tepsibe rakjuk. Töltelékként tojássárgáját, tejet és sót összekavarunk, és ehhez hozzákavarjuk a lisztet és a reszelt sajtot. A tojásfehérjét felverjük és a sajtmasszát felöntjük vele, majd a masszát a tésztán elkenjük. Sütőben kb. 225 fokon kb. 20 percig sütjük. Ízlés szerint hagymazölddel, és zöld salátával tálaljuk.

=================================================

Egy jó kis sajtos brokkolikrémleves

A tudatos étkezés a németek számára nagyon fontos, sokat adnak egészségükre, a helyes táplálkozásra, a reformkonyhára.
Habár a németek ritkán fogyasztanak levest, és némiképp mást jelent nekik a leves (Suppe), mint nekünk, vagyis inkább előétel, mint főétel a zamatos lé. A legtöbb leves náluk inkább zöldségalapú, és nem úgy, mint nálunk például a húsleves, a gulyásleves. Mellékesen megjegyzem, hogy a gulyásleves fent északon inkább főételnek számít.

A következő recept egészséges, tele van B1 és B2-vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A brokkoli pedig még főzés közben is megőrzi a fontos tápértékét. Zöldségrajongóknak, ínyenceknek, kedvenceknek, levesmániásoknak, és kevésbé levesmániásoknak, éheseknek, és kevésbé éheseknek, egyszóval mindenkinek!

Sajtos brokkolikrémleves

4 adaghoz:
50 dkg brokkoli
30 dkg burgonya
1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma
1 ek napraforgóolaj
1 húsleveskocka
2 dl tejszín
só, őrölt bors
15 dkg cheddar vagy gouda sajt (ha nincs, jó az edami sajt is)

És még:
Néhány brokkolilevél a díszítéshez

A brokkoli rózsáit leszedjük és megmossuk. Ha kell, a szárakat meghámozzuk, felszeleteljük. A burgonyát is megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk.

A hagymát meghámozzuk, felaprítjuk. A fokhagymát lehéjazzuk és szétnyomjuk.

A hagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk. A brokkolit és a burgonyát hozzáadjuk, a tűzön rövid ideg kevergetjük.

Fél liter vízzel felöntjük, a leveskockát beledobjuk, és a tejszínt hozzáöntve, lefedve 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli és a burgonya meg nem puhult. Majd a sajtot durvára reszeljük. A levest mixerrel összepépesítjük, utána sózzuk, borsozzuk, 10 dkg sajtot hozzáadunk és olvadni hagyjuk.

A levest előmelegített tányérokban tálaljuk, a maradék sajttal megszórjuk és brokkolilevelekkel díszítjük.

Tálaláskor ropogós búzakenyeret adunk hozzá.

=================================================

Halgulyás a la Helgoland

Ha a német konyhára vagy gasztronómiai kultúrára gondolunk, akkor a legelsők, amelyek eszünkbe jutnak: a virsli (Wurst), a sör, a sajt, a hal, feketekenyér és a saláta. És sajnos lassan tradícióvá válnak a fagyasztott sütik, torták és egyéb édességek. Jó tanács: ezen utóbbiakhoz ne fogyasszunk kávét és pezsgőt gyors egymásutánban és összevissza, mert igen ráfázhatunk. Gyomorilag.
És hogy akkor mégis mit együnk, ha beülünk valahová?

Bárhol vagyunk, a halat minden formában bátran ajánlatom, ugyanis nagyon finoman és változatosan tudják elkészíteni. Előételként, fogyókúrázóknak akár főételként válasszunk az ízletes saláták közül. A levest nem annyira ismerik a németek, de azért akad néhány náluk is, ezek közül a helyi specialitásokat részesítsük előnyben, ugyanis itthon olyat úgysem eszünk sehol, még ha az étlapon „Leves a’la Németország” van is feltüntetve. Desszertnek pedig fogyasszunk pudingot, Käsekuchen-t, ami a magyar túrótortához hasonló, ill. a klasszikus édességeket: Sacher-torta, Ischler, stb. Bár ezek szerintem osztrák sütemények, azért Németországban is jól készítik el.
Viszont ha sprotnit ettünk, főleg füstölt sprotnit, akkor semmiképpen ne pudingot válasszunk édességként, mert erre szintén ráfázhatunk, főleg a gyomrunk.

És most íme egy halas recept Helgolandból, ha már jól átmelegedtünk a helgolandi tűztől!

Helgolandi halgulyás
(megjegyzem, a németeknek kissé eltér a gulyásról alkotott ételképük, de erre majd legközelebb kitérek – a szerk.)

Mivel ezen a szigeten kevés volt a juh, mert a talaj nem kedvez az állattartásnak, az itt élők a vízből szerezték be mindennapi táplálékukat. Számtalan fogást találtak fel, amelyek ma klasszikusnak számítanak, habár ezek valaha hétköznapi étkek voltak,és csak megfelelő fűszerezéssel, amelyet az akkori lakosok nem engedhettek maguknak, váltak igazán ízletessé.

Hozzávalók:
1 kg halfilé (pl.: tőkehal, tengeri lazac, vörös álsügér)

Fehérbors
1 citrom leve
1 kg burgonya
1 csokor újhagyma
2 ek. Vaj
1/8 l száraz fehérbor
1/8 l sűrű, szűrőn átpaszírozott halászlé
1 babérlevél
5 fehér borsmag
3 borókabogyó
1 uborka
1 csomó kapor
10 dkg Creme Fraiche (ilyen nincs nálunk, olyasmi, mint a tejföl, de sokkal zsírosabb, de nem egyenlő a tejszínnel. Szerintem nyugodtan próbáljuk mindkettővel, attól függően, hogy ki melyiket részesíti előnyben. – a szerk.

A halfilét kedvünk szerint szeleteljük fel, szórjuk be sóval, borssal és citromlével, majd kb. 10 percig hagyjuk állni.
Eközben hámozzuk meg és szeleteljük fel a burgonyát. A felaprított újhagymát egy nagy lábosban a felforrósított vajban dinszteljük meg. Ehhez adjuk hozzá a burgonyát és együtt dinszteljük tovább. Ezután a fehérbort és a sűrű halászlét öntsük hozzá, és mindehhez adjuk hozzá a babérlevelet, a borsómagokat és a borókamagokat. Fedjük le a lábast, és lassú tűzön főzzük az egészet 10 percig. Az uborkát hosszában szeljük ketté, szedjük ki a magját, majd a megmaradt uborkát szeleteljük fel, és a hallal együtt adjuk hozzá a burgonyához. Kb. 10 percig takarékon főzzük tovább. Néhány szál kaprot hagyjunk meg a díszítéshez, a többit pedig aprítsuk fel. Végül a créme fraiche-t (tejfölt, tejszínt, ki melyiket szereti jobban – a szerk.) hozzákeverjük, a halgulyást sóval, borssal és aprított kaporral ízesítsük, és néhány kaporszállal díszítsük.

Jó étvágyat!

=================================================

Helgolandi tűz

Hideg napokon bizony jót tesz a forró ital, segít átmelegedni, elűzni a borús hangulatokat a sötét téli estéken. A teát magában vagy rummal, a forralt bort itthon is jól ismerjük, de a forró alkoholos italoknak nagy hagyománya van az északi, hidegebb éghajlaton élőknél. Íme egy recept, hogyan fűtötték magukat az emberek Helgolandon.

helgolandi lélekmelegítő 1 pohárhoz:

3 db kandírozott cukor
3 cl rum
3 dl fehérbor
3 dl forró víz

A kandírozott cukrot beletesszük egy üvegbe, a felmelegített rumot és a felforralt fehérbort hozzáadjuk. Az üveget forró vízzel feltöltjük, és azonnal tálaljuk.

A szegény helgolandi szigetlakóknak a lübecki vagy a brémai vörösbor túl drága volt. Olcsóbban lehetett hozzájutni fehér borhoz a szárazföld felől, ahonnan igen gyakran sodort magával egy hordócskával a tenger a helgolandi strandra. (Helgoland egy kis sziget Schleswig-Holstein tartomány nyugati partjainál. Ez az egyetlen nyílt tengeri szigete Németországnak. – a szerk.) A hordó tartalmából aztán puncsot készítettek, a szükséges fűszerezést kis rum adta, hogy a hosszú és hideg téli estéken kis lélekmelegítőként szolgáljon ( etwas Warmes „för de Seel”).

=================================================
Käsekuchen – avagy a magyar túrótorta és a sajtsüti kapcsolata

Berlinben a Magyar Házban (Haus Ungarn) ettem Käsekuchen-t először. Ez a süti a mi túrótortánkhoz hasonló, és a barátaim szerint is csak a nevükben tértek el egymástól. No meg a magyar konyhaművészeti habitus és szokások egy kicsit más ízt varázsolnak a túrótortába, mint mondjuk Berlinben, de azt hiszem, ennyit megbocsáthatunk, mert a kinti süti is ehető.
Viszont találtam egy Käsekuchen receptet egy német szakácskönyvben, amely már sehogy sem illett a névhez, és az általunk ismert desszerthez. Ez ugyanis sós, és tényleg sajt van benne, mint ahogy a német név sejteti.
Hát íme a német sajt torta, sajt sütemény, vagy ki minek szeretné nevezni, vagyis az eredeti német Käsekuchen receptje! Jó étvágyat hozzá!


Hozzávalók négy személyre:

A tésztához:
225 gramm búzaliszt
fél csapott teáskanál sütőpor

egy citrom reszelt héja
10 dkg vaj vagy margarin
egy tojás

A töltelékhez:

2 tojássárgája
125 ml tej

40 g búzaliszt
75 g reszelt Tilsiter sajt (világossárga sajt apró lyukakkal és erőteljes ízzel)
150 g reszelt ementáli sajt
2 tojásfehérje

Elkészítése:
Dolgozzuk össze a lisztet, sütőport, sót citromhéjat, vajat és a tojást egy tálban és mindezt kézi robotgép tésztagyúrójával gyúrjuk sima tésztává. Majd hagyjuk a tésztát 30 percig állni. Utána a belisztezett munkalapon kb. 1 cm vastagságúra nyújtuk a tésztát, és egy kizsírozott kerek tepsibe rakjuk. Töltelékként tojássárgáját, tejet és sót összekavarunk, és ehhez hozzákavarjuk a lisztet és a reszelt sajtot. A tojásfehérjét felverjük és a sajtmasszát felöntjük vele, majd a masszát a tésztán elkenjük. Sütőben kb. 225 fokon kb. 20 percig sütjük. Ízlés szerint hagymazölddel, és zöld salátával tálaljuk

 
_-_Németország-_-_
 
_-_Ausztria_-_
 
_-_Liechtenstein_-_
 
_-_Németo. városairól képek_-_
 
_-_Német városok_-_
 
_-_Német előadók_-_
 
_-_Német nyelvtan_-_
 
_-_Német zeneszerzők/művek_-_
 
_-_Német nyelv_-_
 
-_-Szókincsbővítés-_-
 
_-_Érdekességek_-_
 
Hasznos
 
_-_Német DJ-k_-_
 
_-_Németország stadionjai_-_
 

Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    Vajon milyen lehet egy rejtélyekkel teli kisváros polgármesterének lenni? És mi történik, ha a bizalmasod árul el?    *****    A szörnyek miért csak éjjel bújnak elõ? Az ártatlan külsõ mögött is lapulhat valami rémes? - fórumos szerepjáték    *****    Ünnepeld a magyar költészet napját a Mesetárban! Boldog születésnapot, magyar vers!    *****    Amikor nem tudod mit tegyél és tanácstalan vagy akkor segít az asztrológia. Fordúlj hozzám, segítek. Csak kattints!    *****    Részletes személyiség és sors analízis + 3 éves elõrejelzés, majd idõkorlát nélkül felteheted a kérdéseidet. Nézz be!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek érdemes belenéznie. Ez csak intelligencia kérdése. Tedd meg Te is. Várlak    *****    Új kínálatunkban te is megtalálhatod legjobb eladó ingatlanok között a megfelelõt Debrecenben. Simonyi ingatlan Gportal